Sunday, July 11, 2010

地產先生,多謝!

階段の様子。(3階から2階)(id:5767,その他)

一個女子,與40kg的行李,大熱天時,去下北沢的地產公司簽約。去到附近左行右行都找不到,結果都是打電話去地產公司,他問我人在哪兒,叫我不要走開,他來找我。簽約過程很簡單,地產先生簡單解釋guesthouse的規則,然後於合約上簽名。天已黑,一早已決定搭一程的士,由下北沢去新居。地產先生原來與駕車與我一起回去!太好了!

終於到達!外內都基本上與網上見到的一樣。不過我的房間位於3樓。那樓梯斜得要命。地產先生太好人了。他幫我將 25kg 的行李抬上我房間。真的有點不好意思!

Related Articles

9 comments:

  1. 遇到不錯的地產先生, 真不錯呀~
    介唔介意講呢間guesthouse要幾多錢, 同埋你簽左幾耐呀~

    ReplyDelete
  2. animii: 原來你已經去咗日本...仲諗住喺香港meet一meet你先添..guesthouse感覺如何呢?

    ReplyDelete
  3. 間屋好美,你的房間也不錯。

    ReplyDelete
  4. aki: 呢間guesthouse, 包埋水電煤及上網,每個月66,000yen。簽約簽咗3個月。不過,其實係月租,如果住咗2個月之後要離開都冇問題,只要予早通知地產先生就可以。

    こりん: 係呀,我過咗嚟幾日。我地東京見啦!

    Sky: 多謝多謝!

    ReplyDelete
  5. hi animii! May I know what keitai plan you use in JP?

    ReplyDelete
  6. 我想問有電視係房嗎?

    ReplyDelete
  7. 我想問66000YEN算貴嗎?
    你是諗住長住一年定會一路搬一路玩?

    ReplyDelete
  8. Saki: 等我一下,我會有個post 講手機的!

    aki: 我房間有電視的!

    HANNY: 66000yen 都少少貴。可以有平D。我估我頭半年都會喺東京。

    ReplyDelete
  9. 不過你係獨立自己一間房?
    如果係66000 又好似差唔多
    如果同人share 房個d應該會平d

    我好驚搬 , so我都諗住先長駐東京再算

    ReplyDelete

About Me

My photo
全香港第一屆日本工作假期計劃的一份子,完成了9個月的工作假期,開始了真正成為日本的「正社員」工作,好應該記下每一個過程的一點一滴! twitter: animii / weibo: auntiii

Followers